streda 21. marca 2012

Svadba a catering



Na začiatok tu mám pre Vás zopár cenných rád,ktoré by vám mohli byť užitočnými pri plánovaní svadby bez problémov : -termín svadby :
                                           -v prvom rade si vyberajte termín kedy ste si istý,že nemáte pracovné alebo iné povinnosti kvôli ktorým by ste museli svadbu prekladať.
                                           - mesiac v ktorom sa bude svadba konať nakoľko záleží aj od štýlu svadby či dávate prednosť prírode alebo vykúrenej sále určenej na rôzne spoločenské podujatia.Najviac ľudí uprednostňuje svadby v lete kedy na seba netreba dávať zbytočne veľa vrstiev oblečenia,ale tiež sa treba vyhýbať mesiacom kedy môžete byť náchylný na rôzne alergie a pod...
                                           -vyberať termín tak aby vyhovoval aj dôležitým účastníkom svadby.

                  -výber miesta :
                                        -každopádne ak ste si vybrali nejaké miesto v prvom rade sa ubezpečte že daný termín svadby je voľný.Svadby sa môžu konať podľa výberu svadobčanov na rôznych miestach ako sú : kostoly,úrady,hotely,záhrady určené výhradne na spoločenské akcie,reštaurácie záleží na každého vkuse a veľkosti rozpočtu...

Počas príprav svadby budete musieť spraviť množstvo rozhodnutí,takže veľmi užitočná rada je začať plánovať všetko radšej skôr ako príliš neskoro...Treba vyberať strih šiat,farbu v akej by sa mala celá svadba niesť(farba dekorácie,kvetov,prestierania a mnoho dalšieho...)Je dôležité si všetko dopredu premyslieť,lebo čas sú peniaze a dôkladný plán vám ich môže veľa ušetriť.
                 -rozpočet :
                                 -vytvorte si svadobný rozpočet,získate ním široký prehľad o nákladoch a jednotlivých položkách.Treba popremýšľať v kľude o jednotlivých položkách kde by ste mali ubrať a kde naopak pridať.Nezabudnite že počet hostí posúva náklady smerom hore,takže nič nepokazíte ak na slávnostnú večeru pozvete iba najbližšiu rodinu a po hostine spravíte večierok pre priaťeľov a známych...
                                -alkoholické nápoje taktiež zvyšujú rozpočet,takže urobíte lepšie ak alkohol nakúpite vo veľkosklade alebo domáceho výrobcu.
                                - neodmysliťeľnou  súčasťou svadby je živá hudba,ak vám to však finančne nevyhovuje ,hostia sa potešia aj skúsenému diskdžokejovy.
                 - svadobný hostia :
                                            -spravte si menný zoznam príbuzných a priaťeľov  ktorých chcete pozvať,mal by obashovať mená, adresy, telefonne čísla, email, daľej počet hostí a číslo stolu pre každého hosťa.
                  -svadobný obrad :
                                             -civilný obrad, civilný obrad v zahraničí, katolícky obrad, evanjelický obrad, židovský obrad.
                  -svadobná hostina :
                                               -spočíva v prvom rade v občerstvení daľej pokračuje cez predjedlo, hlavné jedlo, večerný raut, svadobná torta a zákusky a nakoniec káva a čaj...Po hostine sa začína večierok v podaní hudby,zábavy a rôznych miešaných alkoholických nápojov a koktejlov..

Dúfam že som Vám v mojom stručnom obsahu, čo taká svadba všetko obnáša trošku pomohla sa zorientovaťa daľej už je to len a len na vás ako si tento dôležitý deň naplánujete...Veľa šťastia...






piatok 2. marca 2012

Kvety ,starostlivosť a škodcovia





Záhrada je tá najčistejšia ľudská radosť. Je najlepším osviežením ľudského ducha...


Oboznámim vás so starostlivosťou a pestovaním kvetov s ktorými mám vlastnú skúsenosť... Moje srdce si získali prevažne kvety s neodolateľnou vôňou..

1,Pluméria (Frangipani) -Táto exotická  rastlina pôvodom z Indie ,miluje svetlo a teplo.Kvety máju hrubé lupene prevažne s bielim okrajom a žltým stredom.Celý kvet vyzerá ako z vosku.Farebná škála je široká existujú rôzne hybridné odrody.Pluméria rastie ako ker a má tendenciu zhadzovať listy a jej kvety šíria príjemnú vôňu.Pestuje sa v črepníkoch v interiéry alebo exteriéry.Vyžaduje si každodenné postrekovanie listov s vodou,najlepšie ráno.Kedže má rada teplo bude najlepšie ak ju umiestnite na slnečné miesto.
Rozmnožovanie :
Je trošku zložitejšie nakoľko nie vždy sa uchytia všetky semená.Preto je najlepšie ak semienko zasadíte do zeme v malom kochlíku tak,že do zeme zasadíte len spodnú časť semienka a suchá časť bude trčať zo zeme .Ak je semienko zasadené treba kochlík postaviť na alebo ku radiátoru lebo semienka potrebujú teplo.Inak vám nebudú klíčiť.A ak už začne rásť mladá rastlinka treba ju nechať na radiátore až do výšky 20 cm koreňe potrebujú teplo.


2,Gardénia (Jasminoides) -Je to ker s bielymi kvetmi a neuveriteľnou vôňou.Z ktorej sa mimochodom robí množstvo parfémov a rôznych aromatických produktov.Kvety z tejto voňavej rastliny sa používajú najmä do svadobných kytíc .Jej pestovanie je obtiažnejšie zvlášť ak chcete aby kvitla.Kvitnúca gardénia je snom každého pestovateľa. Gradénia nemá rada priame slnko,preto je lepšie ak ju umiestnime do polotieňa.Vyžaduje veľkú vlhkosť a dostatočnú  zálievku.Substrát nesmie byť premočený ale ani príliš suchý.
Má rada pravidelné postrekovanie listov mäkkou vodou najlepšie daždovou .Pri presádzaní dajte pozor aby ste ju nepresadili do hlbokého črepníka.Kedže má krátke koreňe, je lepšie ju sadiť do nízkych kochlíkov  aby jej zbytočne nehnily  koreňe.Prospieva jej aj ak ju budete raz za čas postrekovať olejovým sprejom,jej listy budu lesklé a krásne zelené.Tento sprej sa dá zohnať v každom kvetinárstve.Len dajte pozor na kvety lebo by sa na nich mohli vytvoriť fľaky!Ak chcete aby bola vaša gardénie bohatšia musíte ju zastrihávať. A to tak že jej odstrihnete konárik vždy nad dvomi listami,ona vám potom vyžene daľšie konáriky z listov.
Rozmnožovanie :
Dá sa rozmnožovať odrezkami alebo mladými výhonkami.Ak zvolíte odrezky tak ju odstrihnite tak,aby mala minimálne 10cm dlhú stonku bez listov tú potom ponorite do vody .Koreňe púšťa pomaly niekedy aj dva mesiace.Vodu v nádobe treba pravidelne meniť a mala by byť na svetlom teplom mieste.     




3,Orchidea (Phalaneopsis) -Je to jedna z najčastejšie pestovaných orchydeí.Táto kráľovná všetkých rastlín pochádza z juhovýchodnej Azie ale ani u nás nie je novinkou.Orchidea potrebuje pozornejšie pestovanie a starostlivosť,čo sa týka zálievky mala by sa zalievať len raz do týždňa a to tak,že celý kochlík postavíme do nádobky a zhora prelejeme koreňe vodou a celý kochlík potom ešte necháme postavený vo vode minimálne hodinu.potom celý kochlík vyberieme z vody a dáme naspäť na tanierik.Orchidea musí mať priesvitný kochlík, aby koreňe mali svetlo.Tak isto ju musíme dať na svetlé miesto ale nie na priame slnko .Každý deň jej treba kropiť listy vodou ale dajte pozor aby sa voda nedostala do srdca čiže stredu orchidey!Po odkvitnutí treba orchideu vybrať z kochlíku, vysypať zem a obstrihať odhňité a suche koreňe.Potom ich treba prepláchnuť vodou a orchideu vratiť späť do priesvitného kochlíku a zasypať zeminou určenou na orchideje.Nakoniec orchydeu zastrihneme nad tretim očkom odkiaľ bude neskôr vyhánať dalšie výhonky.Po dvoch týždňoch sa budeme môcť tešiť na nové výhonky.



4,Jazmín Madagaskarský (Stephanotis floribunda ) - Tento druh jazmínu je večne zelená, drevinatá liána pochádza z Peru a Madagaskaru.Má rada svetlé ale nie slnečné miesto.V dobe ked  kvitne nepostrekovať listy lebo zožltnú a začnú opadávať.Kvety kvitnú v zhlukoch po 5-7 kvetov a príjemne voňajú.V lete potrebuje výdatnejšiu zálievku a každoročne presádzať do väčšieho kochlíka.Listy má kožovité a tmavo zelené.Treba si dať pozor pri zalievaní tejto rastliny aby je nezostávala po zálievke prebytočná voda v miske.
Rozmnožovanie :
Rozmnožujeme výhonkami z minulého roku.Odrezky posadíme do zmesi zemi,rašeliny a piesku a dáme na teplé miesto.


5,Cyklamén (Cyclamen purpurascens) -Cyklamén pôvodom z oblasti Balkánu a stredozemného mora je ako jedna z mála rastlín mrazuvzdorná.Alebo aspoň ako jedna z mála odoláva aj nízkym teplotám.Cyklamény delíme na tri veľkosti mini,midi a grand.Rozlišuje sa podľa veľkosti kvetov.Taktiež nie všetky druhy cyklaménu voňajú.Cyklamén purpurascens je voňavý cyklamén.Jeho vôňa je silná a výrazná.Cyklamén potrebuje výdatnú zálievku a svetlé ale nie slnečné miesto!Uplne vyhovujúci je polotieň.Presádzame podľa potreby raz za tri roky,čím väčší kochlík bude mať tým bohatšie bude rásť.
Rozmnožovanie : 
Môže sa rozmnožovať výsevom semien alebo oddelením hľúz zo starších rastlín v období kľudu.Po výseve semien sa mladé rastlinky objavia do 4-6 tyždnov.


  


6,Hyacint ( Hyacinthus) -Ich pôvod má korene v Azii.Hyacint patrí k jedným z najoblúbenejších cibuľových rastlín.Sú odolné voči mrazom a ich veľkosť je okolo 25-30cm .Kvitnú od februára do apríla a voňajú silnou ale príjemnou vôňou jari.Po odkvitnutí sa odstrihne zvyšok kvetu a ked zožltnú listy tak ich odstrihneme a zostane len cibuľka ktorá sa aj s črepníkom odloží do chladnej miestnosti do budúceho roka.
Rozmnožovanie :
Dcérskymi cibuľkami .


7,Sundavila (Sundavilla) - Vyskytuje sa hlavne v číne, je to lianovitá popínavá rastlina.Je nenaročná na pestovanie potrebuje pravidelnú zálievku aby jej substrát nepreschol.Dorastá do výšky až č metrov.Najlepšie urobíte ak jej urobíte z palíc rebrík alebo mriežku aby sa mala po čom ťahať.Kvitne od apríla do prvých mrazov.V zime ju treba zazimovať aby nezmrzla.Z vlastnej skúsenosti som ju pred zimou zostrihala na 10cm vysoké  stonky a zakryla som kochlik igelitovým sáčikom aby korene nezmrzli .Na jar stonky vyženú nové výhonky a rastlina bude pevnejšia.Má rada polotieň ale aj na slnečnom mieste sa jej bude dariť.
Rozmnožovanie :
Rozmnožujeme odrezkami ktoré potom dám do vody .Vodu pravidelne meníme a po dvoch troch týždňoch výženie korienky potom zasadime do zmesi rašeliny,zeme a trochu piesku. 


8,Kladivnik ( Cestrum Nocturnum ) - Tkazvaný chvejúci sa krík alebo nočná dáma .Patrí medzi stále zelené kríky . Dorastá do výšky 4m , listy sú pozdlžne 20cm dlhé . Kladivník pochádza zo subtropickej Ameriky. Pokiaľ Kladivník nekvitne je stále zelený nevýrazný s hrubým drevnatým kmeňom.V období august -september začína kvitnúť. Kvietky Kladivníka sú malé žlté a cez deň zatvorené nenápadné. Ked  sa  však zotmie kvietky sa otvoria a krásne voňajú sladkou jasmínovou vôňou. Potrebuje každodennú výdatnú zálievku a pokiaľ nekvitne tak treba aj postrekovať listy vodou. Na zimu začnú listy opadávaťa po odkvitnutí zostanú na kríku len drobné bobulky - semienka. Miluje svetlo sa slnko.
Rozmnožovanie : Rozmnožuje sa drobnými bobulkami , ktoré sú v období rastu na kríku najskôr zelené , potom zožltnú a nakoniec zčernajú a začnú postupne opadávať vtedy je ich potrebné zasadiť.

Choroby a škodcovia

Ja Vám teraz skúsim poradiť ako sa zbaviť otravných  záškodníkov na vašom balkone , záhrade alebo v izbe.Poradím vám ako si pripraviť správny postrek doma , na niektorých škodcov však niekedy treba použiť aj chemické prostriedky , ktoré vám určite poradia v každom dobrom záhradníctve.

Múčňatka - je biely povlak na listoch rastlín pripomínajúci múku. Mne sa objavila len na ružiach a ak mám pravdu povedať je veľmi zložité , skoro až nemožné sa jej zbaviť.Skúšala som všeličo , ale nič nepomáhalo.Riešila som to postrekovaním rôznymi prostriedkami a odstraňovaním napadnutých listov. Takže v tomto prípade treba odstrániť napadnuté listy a kúpiť chemický postrek napr : * Baycor 25 WP, * Bayleton 5 WP alebo 25 WP   pokiaľ si nezakúpite chemický postrek môžete sa múčnatky zbaviť na nejakú dobu ked si pripravíte postrek zložený z vody a soli.Treba striekaťpár dní pravidelne najlepšie večer.


Vošky - patria medzi najrozšírenejších škodcov pestovaných rastlín. Cicaním rastlinných štiav poškodzujú asimilačné orgány, oslabujú rastlinu a navyše prenášajú aj nebezpečné vírusové ochorenia. Okrem toho vylučujú veľké množstvo medovice, ktorá je živnou pôdou pre rôzne druhy čerňoviek.N tento druh škodcov mi zabral postrek : voda , mydlo alebo jar na riad a trocha sava.Túto zmes je najlepšie si pripraviť do striekacej flaše v pomere 3/4 vody trošku jary a deci sava. Treba postrekovať minimálne 3-4 dni kým vošky nezmiznú.Chemický postrek napr : * Basudin 600 EW, * Pirimor 25 WG

Červce - je to hmyz malých rozmerov , nájdeme ich na spodnej strane listov izbových a balkónových rastlín.Listy sa sfarbujú do hnedo-žlta , pretože červce sa živia vycucávaním štiav z listov rastlín. Zároveň sa na nich tvorí povlak podobný pavučine. Červce ohrozujú rastlinu hlavne počas suchého a horúceho počasia.
Nevysádzajte rastliny na extrémne suché a horúce miesta, napríklad k južným múrom. Pri napadnutí aplikujeme opakované postreky prípravkami: Applaud 25 WP, Basudin 600 EW, Ultracid 40 WP, Talstar 10 EC. Keďže ich telo je pokryté ochrannou vrstvou, do postrekovej kvapaliny sa odporúča pridať aj zmáčadlo, napr. Citowett. Prípravky treba striedať. Tohto škodcu spozorujete väčšinou neskoro, preto sa odporúča preventívne v uvedenom období postrekovať prípravkom proti červcom.
Biologická ochrana - chrobák Cryptolaemus montrouzieri.Z domácej výroby postrekov mi zabralo : voda olivový olej a kvapka jari .Olivový olej sa odporúča hlavne preto ze ak sa dostane olej na listy rastliny jej rastlinné bunky sa uzatvoria a červce nemôžu nadaľej vycuciavať šťavu a následne zahynú.Vtedy ich treba vlhkým vatovým tamponom alebo servítkou odstrániť .

Smútivka : Vajíčka smútivky sa zväčša nachádzajú v substráte, ktorý si prinesieme domov z obchodu. Po vysadení rastliny zalejeme a do 3 dní sa objavia lietajúce mušky. Ich larvy sú veľmi žravé a rastliny doslova zjedia za pomerne krátku dobu. Bojovať proti smútivke sa nedá. Umrie vtedy, keď substrát vyschne. Rastliny by sa museli vybrať, ale už s rizikom, že vajíčka sú v zemine, ktorá obalila korene a po vysedení do správneho substrátu sa objavia opäť.Ak  už máme smútivku nasťahovanú v črepníkoch, hrozí nám, že sa udomácni i v ostatných zatiaľ nenapadnutých... Za pokus stojí i použitie prípravku CYPER 0,5 EM. Ide o insekticídny prípravok na ničenie obťažujúceho lietajúceho a lezúceho hmyzu v domácnostiach. Prípravok použijeme podľa návodu na postihnuté črepníky - do dvoch dní by sme mali mať po neželaných hosťoch.Z domácich receptov stojí za vyskúšanie strčiť do kochlíku do zeme cesnak alebo kus banánovej šupky .

Molica skleníková : nazývaná bielou muškou, je najznámejším škodcom balkónových a izbových rastlín. Dá sa pomerne ľahko zistiť, pretože ak sa dotkneme napadnutých rastlín, dospelé molice z nich húfne odlietajú. Škodí nielen cicaním rastlinných štiav, ale aj vylučovaním sladkých lepkavých štiav (medovica), ktorými znečisťuje nižšie položené listy. Neskôr sa na znečistených listoch objavujú čerňovky , ktoré kazia nielen vzhľad, ale obmedzujú aj asimiláciu napadnutých rastlín. Najobľúbenejšími hostiteľmi molice skleníkovej z okrasných rastlín sú fuksia, muškát a ibištek.Ihneď po zistení škodcu treba napadnuté rastliny minimálne trikrát v 5-dňových intervaloch ošetriť prípravkami:* Applaud 25 WP   * Basudin 600 EW .Doma si môžeme vyhotoviť postrek zloťený z  : vody octu a jary .Treba pravidelne postrekovať poprípade odstrániť napadnuté listy a časti rastliny.


Zatiaľ toľko z mojej záhradky rastlín na prezentáciu by som mala ešte veľa
 ale miesta je málo :) Mám plno skúseností s pestovaním rôznych druhov kvetov tak ak budete mať akékoľvek otázky z tejto oblasti tak ma kontaktujte a určite vám poradím.

Recepty

Moje recepty by som chcela venovať hlavne všetkým gazdinkám žijúcim v zahraničí, ktorým chýba kúsok našeho Slovenska...Ale myslím že každý si tu niečo nájde :) .
 

Niečo zo Slovenska :

Knedľa zo živého droždia : Potraviny - 3 hrnčeky múky, 1 vajíčko, štipka soli, 25g (1 kocka) živého droždia, pohár mlieka, 1 lyžica vody.
                                              Návod - V poháry zohrejeme v mikrovlnke mlieko aby bolo vlažné, do vlažného mlieka pridáme kocku droždia a miešame aby sa rozpustila.Medzitým si dáme do väčšej misy múku, soľ, vajíčko a pridáme mlieko s droždím ,aby bolo cesto vláčnejšie pridáme lyžicu vody..Z masy vymiešame cesto najlepšie s rukami, potom ho necháme v mise a prikryjeme s utierkou.Misu premiestnime na teplejšie miesto aby cesto rýchlejšie vykyslo.Cesto necháme kysnúť približne 1h.Ked je vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti.Do hrnca dáme na spodok vodu a a  olejom alebo maslom vymastený parák alebo môže byť aj hustejšie sitko.Ked sa voda privedie do varu vložíme knedľu na parák  a prikryjeme pokrievkou.Varíme na pare 17 minút.Treba dať pozor aby sa vám nevyparila voda z hrnca.Po sedemnástich minutách knedľu vyberieme a vložíme daľšiu.A je to :)

Langoše zo stánku : Potraviny - 1kg hladkej múky, 0,5 l mlieka, 2,5 dcl kyslej smotany, 50 g živého droždia, štipka cukru, 1čl sòdy bikarbòny, soľ, cesnak.
                                   Návod - Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobím kvások (kvások vznikne ked všetko spolu zmiešaťe a počkáťe 5 minút). Potom kvások zmiešame s múkou, kyslou smotanou, sòdou bikarbònou, soľou a vypracujeme cesto.Cesto dáme odležať na 1h do chladničky.Z cesta poodeľujeme tkzv. buchty a necháme ich ešte 20 min kysnúť.Potom z buchiet začneme robiť placky tak aby stred bol najtenší a plochý a okraje hrubé a vysoké.Na panvicu si dám dostatok oleja, aby ked tam vložíme langoše plávali.Zohrejeme olej a začneme vyprážať.Vyprážame do rúžova a nakoniec potrieme cesnakovou polevou.

Cesnaková poleva : Postrúhame 2strúčiky cesnaku, 2 Pl oleja + 1dcl vody a poriadne posolíme.Langoše môžeme podávať bud  iba s cesnakovou polevou alebo kečupom a syrom alebo s kyslou smotanou a syrom alebo so všetkým dokopy.Dobrú chuť .

 Diabolský šalát a la Maru : Potraviny - 1 väčšia cibuľka, 1 šunka v črievku alebo točená saláma, 1 pretlak,3-4 zavárané uhorky, 1 konzerva hrášku, horčica, olej, ocot, majonéza, čili papričky alebo tabasco.
                                               Návod - Do malého hrnca si dám zohriať 1Pl oleja, 1Pl octu, 1Pl horčice, 1 a pol čl soli a čili.Privedieme k varu a pridáme pretlak.Ešte chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.Medzitým si do misy nastrúhame na hrubom strúhaku šunku, nakrájame na drobno cibuľku a zavárané uhorky.Pridáme hrášok a všetko zmiešame dokopy a zalejeme vychladnutou zmesou pretlaku.Nakoniec pridáme majonézu a celé to poriadne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.A šalátik je pripravený..

Fazuľová  polievka : Potraviny - fazuľa, slaninka,  2 strúčiky cesnaku, 3-4 zemiaky, balenú koreňovú zeleninu, koreniny : majoránku, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, vegetu, soľ, bobkový list.
                                   Návod - Do vody dáme vopred 1deň namočenú fazuľu aby nebola tvrdá.Pridáme koreniny a bylinky, cesnak, plátky slaninky.Pováríme a pridáme koreňovú zeleninu a nakrájané zemiaky na kocky( jeden väčší zemiak si necháme na koniec na zahustenie, nakrájame ho úplne na drobno)ak by bola polievka málo hustá môžeme prípadne zahustiť múkou a vodou.Varíme približne 1h kým zelenina nie je mäkká.

Kuracie prsia v lístkovej roláde : Potraviny - 600g kuracích prs, 1 hotové lístkové cesto, soľ, kápia, šunka, plátkový syr, ľubovolný je aj syr niva, 1 vajíčko na potretie.
                                                       Návod - V prvom rade si vyvaľkáme na tenko lístkové cesto naňho naukladáme šunku, daľej si nakrájame na tenké filety kuracie prsia a poukladáme ich na šunku.Na kuracie prsia navrstvíme plátkový syr ja osobne dávam aj nivu.Na konec rolády dáme pásiky kápie a opatrne zrolujeme roládu.Potom ju opatrne prenesieme na maslom vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom.Dáme piecť na 170 C približne 50 minút.Podávame s ryžou a cviklou.

Piškotová nepečená torta : Potraviny - zavárané alebo čerstvé ovocie(môžu byť jahody, banány, ananás, broskyňe atd.) piškoty, 2x kyslá smotana, 2x vanilkový cukor, kakao, škorica je ľubovolná.
                                                Návod - Do misy naukladáme piškoty a na ne dáme ovocie.V hrnčeku si rozmiešame polovicu kyslej smotany s balíčkom vanilkového cukru.Potom s tým zalejeme piškoty a ovocie .Takto vrstvíme v rovnakom poradí, daľšiu vrstvu zalejeme druhou polovicou smotany ktorú sme zmiešali s kakaom.Posledná vrstva musí byť smotanová.Na koniec môžeme posypať jemne škoricou.




Bylinky a čaje

Bylinky na nás nie len esteticky pôsobia, prehlbujú naše spojenie s prírodou, ale i liečia naše neduhy.

 


 Šalvia lekárska (Salvia officinalis) - sa využíva v medicíne ale aj v kuchyni. Pôsobí protizápalovo pri zápaloch ústnej dutiny , paradentoze , aftách, bolesti zubov , zápale hrdla používa sa ako kloktadlo ale aj ako čaj. Doporučuje sa kloktať šalviou minimálne 3 krát denne.V kuchyni má využitie ako aromatická bylinka na dochutenie polievok, mäsa, cestovín . Nesmie sa však užívať v období tehotenstva nakoľko zabraňuje tvorbe mlieka .

Yzop lekársky (Hyssopus officinalis) - používa sa v medicíne pri zápaloch pľúc a a ochoreniach dýchacích ciest ako aj pri bolestiach hrdla. Pomáha pri vykašliavaní hlienov , prináša úľavu pri kašli a stabilizuje krvný tlak.Využíva sa aj v kuchyni na dochutenie mäsa ,strukovín a šalátov .

Tymián (Thymus vulgaris) - takzvaná materina dúška v lekárstve pomáha pri žalúdočných tažkostiach , pri liečení hrudných a krčných infekciách, pomáha pri aftách ako kloktadlo. Pomáha taktiež pri nespavosti , pri tvorbe bielych krviniek , bolesti svalov a klbov . 

Očianka lekárska (Euphrasia rostkoviana)- je bylinka,  ktorá má protizápalové účinky hlavne čo sa týka očí , používa sa pri zápaloch spojiviek , očného vaku a pod. Pri zápaloch očí sa aplikuje formou čaju s ktorým robíme výplach očí. Užíva sa k úprave trávenia pri chorobách tráviacich orgánov napr. žlčníka a nechutenstve .Pije sa po malých dúškoch 3x denne.

Palina Dračia ( Artemisia Dracunculus L.) - je to bylinka pôvodom z Azie. Má využitie ako čaj, ale aj ako korenina do jedla. Treba s ňou narábať opatrne , pretože má výraznú aromu a horkastú chuť.Obsahuje eterický olej , ktorého vôňa pripomína bedrovník aníz.Caj z nej prečistí obličky , vypudí žlč a zvýši chuť do jedenia.Podporuje trávenie, napomáha pri látkovej premene uplatňuje sa pri vápenatí tepien a cievnych poruchách.Odporúčaná denná dávka sú 2 hrnčeky.
 - manipulácia s rastlinou môže spôsobiť alergikom podráždenie sliznice!


Medovka lekárska ( Melissa officinalis ) - je bylinka, ktorá blahodárne pôsobí na organizmus.Táto bylinka s výrazne citrónovou vôňou má silnú protivírusovú a protibakteriálnu aktivitu, ktorá napomáha pri liečení oparu (herpes). Ak ju užívame vnútorne, pomáha pri nervových problémoch a podráždenosti, najmä u detí. Ľudia trpiaci stavmi úzkosti a búšením srdca majú z medovky prospech, pretože pôsobí sedatívne a uvoľňuje nervovú sústavu. Z liehových výťažkov medovky sa vyrábajú veľmi žiadané lieky proti bolestiam hlavy, hypochondrii a hystérii. Je účinná proti nespavosti, melanchólii a depresiám. Inhalácia silice napomáha pri odkašlávaní a uvoľňovaní hlienu. Čerstvé pomliaždené listy prikladáme na miesta po uštipnutí hmyzom. Odvar z medovky je vynikajúci ako relaxačný kúpeľ. 


 
 Prírodne sypané čaje


Lapacho -pochádza z Brazílie, Argentíny a Paraguaya. Je to prírodný čaj z vnútornej časti stromu. Lapacho je výborný stimulátor imunitného systému. Používa sa pri astme, bronchitíde a infekčných chorobách, má protizápalové účinky a podporuje organizmus v boji proti rakovine. Kôra Lapacha obsahuje veľa železa, preto pravidelné pitie čaju z tejto kôry podporuje tvorbu červených krviniek. Lapacho zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách a aj ich počet čím zvyšuje kapacitu krvy na prenos kyslíka. Používa sa pri liečbe cukrovky,  pretože brzdí príjem glukozy v črevách a redukuje hmotnosť.Cistí pečeň , odvádza z tela jedy a toxické metabolity , posilňuje imunitný systém.Lapacho je veľmi silným antioxidantom , mierni bolesti hlavy , priaznivo pôsobí na nervozitu a kožné choroby.
-čaj nie je vhodný pre deti a tehotné alebo dojčiace ženy! 



Rooibos - je červený čaj.Má vysoký obsah vápnika a stopových prvkov.Je vhodný pre deti a športujúcu mládež.Flavonoidy v rooibose pôsobia ako antioxidanty a likvidujú voľné radikáli podmieňujúce vznik rakoviny , pôsobia pri srdcovo cievnych chorobách.Cervený caj znižuje hladinu cukru v krvi , chráni zuby , čistí pečeň , spomaľuje procesy stárnutia , neobsahuje kofeín a chráni imunitný systém.




 Eucalyptus - je mohutný rýchlo rastúci strom ktorý má veľký význam v liečiteľstve hlavne vdaka obsahu eucalyptového oleja. Pochádza z Austrálie a Malajzie kde tvoria veľkú časť lesov. Už odpradávna sa používa na zápaly , prechladnutia a astmu. Najúčinnejší je pri naparovaní kedy napomáha pri uvoľnení dýchacích ciest.Taktiež napomáha pri strese a depresiách a únave. Má silnú aromu , môže sa piť s medom.


 Pu-erh - zaraduje sa do skupiny čiernych čajov.Tento čaj je považovaný za najstarší čaj na svete.Jeho listy pochádzajú z čajových stromov ta-jie ktoré rastú v provincii Yunnan.Jeho chuť je zemitá ,jeho aroma je veľmi výrazná , má tmavohnedú farbu .Ako jediný z čiernych čajov sa môže piť aj večer nakoľko neobsahuje takmer žiaden kofeín .Pomáha veľmi účinne odbúravať tuk a znižuje cholesterol v krvi. Pu-erh prečisťuje krv a organizmus od škodlivýn a toxínov.Pôsobí priaznivo pri poruchách trávenia a na správnu trakciu žalúdka.Denná dávka tohto čaju sú 3 šálky ,pričom do jednej šálky dáme 1 čajovú lyžičku čaju a zalejeme vriacou vodou a necháme  cca 5min. vyluhovať. Môže sa kľudne zalievať na viac- krát.

White tea ( Biely čaj ) - veľmi lahodný čaj bez náznakov horkosti. Pochádza z číny a je veľmi oblúbený hlavne vdaka zdravému účinku na telo a organizmus človeka. Biely sa nazýva vďaka striebristo bielym chĺpkom nachádzajúcich sa na neotvorenom púčiku čajovníka, ktorý sa používa na výrobu najkvalitnejších odrôd (Silver Needle –Strieborná ihla).
Zo všetkých čajov obsahuje najmenej kofeínu a tým pádom má i najmenšie povzbudivé účinky. Avšak žiadny iný čaj neobsahuje toľko antioxidantov ako práve biely. Antioxidanty chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi a zabezpečujú spomalenie procesu starnutia buniek.
Svojou jemnosťou pozitívne prospieva pri už vzniknutej rakovine žalúdka a čriev, a má taktiež preventívny účinok pred týmito ochoreniami. Posilňuje tepny a cievy, znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čím zabraňuje kôrnateniu ciev a blokovaniu prietoku krvi. Ľudia, ktorí vypijú aspoň dve šálky bieleho čaju, majú väčšiu šancu prežiť srdcový kolaps. Jeho konzumácia (ako i konzumácia ostatných druhov) sa odporúča ľudom trpiacich na osteoporózu a artritídu. Zvyšuje totižto hustotu a pevnosť kostí. Má antibakteriálne a antivírusové schopnosti a hovorí sa, že biely čaj dokáže vďaka týmto účinkom dokonca zmierniť príznaky AIDS. Chráni pleť pred nadbytočnými lúčmi slnka, nadmerným stresom a svojimi regeneračnými účinkami ju zbavuje nedostatkov a malých poškodení. Tým, že znižuje hladinu cukru v krvi, zmierňuje príznaky cukrovky.Odporúča sa ochutenie bieleho čaju škoricou. Ide o vznešené spojenie, pôžitok pre Vaše chuťové bunky je zdvojnásobený, a to isté platí i o zdravých účinkoch čaju.



Green tea ( Zelený čaj ) - patrí do skupiny najsilnejších antioxidntov zo všetkých čajov. Má nesmierne množstvo blahodárnych účinkov na ludský organizmus. Medzi hlavné pozitíva tohto čaju je že účinne pôsobí pri liečení rôznych druhov rakoviny. Nakoľko zabraňuje tvorbe nových rakovinotvorných látok v organizme.Ak si nedokážete odoprieť kalorické jedlá,  zapíjajte ich poriadne zeleným čajom. Tento účinný antioxidant má skvelú vlastnosť – pomáha zabraňovať usádzaniu tukových buniek. Zelený čaj obsahuje epigalokatechín, ktorý, ako vedci dokázali, spomaľuje vstrebávanie tuku v črevách a tým predchádza obezite.To, že zelený čaj znižuje riziko úmrtia na rakovinu a kardiovaskulárne choroby, ako aj to, že trikrát zvyšuje účinnosť antibiotík, je vedecky dokázané už dávnejšie. Pri zalievaní tohto čaju treba davať pozor aby ste ho nenechali dlho luhovať , lebo pri dlhom luhovaní bude mať nepríjemne horkastú chuť . Preto je najlepšie ho luhovať maximálne 2 min.


Kamene a polodrahokamy


Drahé kamene a polodrahokamy pozná ľudstvo už celé tisícročia a od začiatku civilizácie ich považuje za silné a liečivé, ochranné a magické prostriedky.A pretože  ich záľuba pretrvala až dodnes, na ich účinkoch niečo určite bude. 

Existuje množstvo kameňov ktoré slúžia ako drahokami ,ochranné kameňe ,kamene na zažehnaní chorôb ,na lásku , na potlačenie elektromagnetických síl. Kamene nám budú oddane slúžiť ak im aj mi na oplátku budeme venovať určitú dávku našej pozornosti (napr. pravidelné čistenie a nabíjanie na slniečku alebo mesiaci...) .

-čistenie kryštálov : každý kryštál po zakúpení treba hned vyčistiť aby patril iba Vám. Samozrejme záleží na tom o aký druh kameňa ide ,nakoľko poznáme nespočetné množstvo kameňov a skoro každý má odlišné požiadavky na očistu.

 

Kremeň / Quartz :kryštál bohatstva , jedná sa o trs kryštálov z čoho jeden pretrča nad ostatnými menšími kryštálmi , ktoré sú na  jednom spoločnom základe. Tento trs kryštálov Vám má do života priťahovať bohatstvo a peniaze.Trs kryštálov veľmi účinne funguje ako generátor-každý kryštál z trsu sa má naprogramovať ku konkrétnemu účelu. Tento trs dokáže spojiť  skupinu osôb v harmonické spoločenstvo. 

Liečiťeľstvo - je to  najúčinnejší  liečivý kryštál a najsilnejší zosiľovač energie na zemi.Uvoľňuje , pohlcuje a reguluje energiu. Taktiež ju dokáže účinne odblokovávať. Kremeň je možné vdaka jeho silným účinkom použiť pri akomkoľvek probléme.Uvádza telo do rovnováhy a posilňuje imunitný systém.Výborne pôsobí pri hojení popálenín...

Nálezisko : na celom svete

Výskyt : väčšina druhov kremeňa je ľahko dostupná

Farba : kryštálovo priesvitný

Vzhľad : často sa vyskytuje v trsoch , surový , leštený,môže mať rôzne tvary umelo vytvorené

Čistenie : po zakúpení kryštálu sa odporúča ho na noc volžiť do misky s vodou a solou a na druhý deň ho vybrať , osušiť a dať nabiť na slniečko. Potom je dobré ho čistiť minimálne raz do týždňa pod tečúcou vodou a dať nabiť na slnko.