piatok 2. marca 2012

Bylinky a čaje

Bylinky na nás nie len esteticky pôsobia, prehlbujú naše spojenie s prírodou, ale i liečia naše neduhy.

 


 Šalvia lekárska (Salvia officinalis) - sa využíva v medicíne ale aj v kuchyni. Pôsobí protizápalovo pri zápaloch ústnej dutiny , paradentoze , aftách, bolesti zubov , zápale hrdla používa sa ako kloktadlo ale aj ako čaj. Doporučuje sa kloktať šalviou minimálne 3 krát denne.V kuchyni má využitie ako aromatická bylinka na dochutenie polievok, mäsa, cestovín . Nesmie sa však užívať v období tehotenstva nakoľko zabraňuje tvorbe mlieka .

Yzop lekársky (Hyssopus officinalis) - používa sa v medicíne pri zápaloch pľúc a a ochoreniach dýchacích ciest ako aj pri bolestiach hrdla. Pomáha pri vykašliavaní hlienov , prináša úľavu pri kašli a stabilizuje krvný tlak.Využíva sa aj v kuchyni na dochutenie mäsa ,strukovín a šalátov .

Tymián (Thymus vulgaris) - takzvaná materina dúška v lekárstve pomáha pri žalúdočných tažkostiach , pri liečení hrudných a krčných infekciách, pomáha pri aftách ako kloktadlo. Pomáha taktiež pri nespavosti , pri tvorbe bielych krviniek , bolesti svalov a klbov . 

Očianka lekárska (Euphrasia rostkoviana)- je bylinka,  ktorá má protizápalové účinky hlavne čo sa týka očí , používa sa pri zápaloch spojiviek , očného vaku a pod. Pri zápaloch očí sa aplikuje formou čaju s ktorým robíme výplach očí. Užíva sa k úprave trávenia pri chorobách tráviacich orgánov napr. žlčníka a nechutenstve .Pije sa po malých dúškoch 3x denne.

Palina Dračia ( Artemisia Dracunculus L.) - je to bylinka pôvodom z Azie. Má využitie ako čaj, ale aj ako korenina do jedla. Treba s ňou narábať opatrne , pretože má výraznú aromu a horkastú chuť.Obsahuje eterický olej , ktorého vôňa pripomína bedrovník aníz.Caj z nej prečistí obličky , vypudí žlč a zvýši chuť do jedenia.Podporuje trávenie, napomáha pri látkovej premene uplatňuje sa pri vápenatí tepien a cievnych poruchách.Odporúčaná denná dávka sú 2 hrnčeky.
 - manipulácia s rastlinou môže spôsobiť alergikom podráždenie sliznice!


Medovka lekárska ( Melissa officinalis ) - je bylinka, ktorá blahodárne pôsobí na organizmus.Táto bylinka s výrazne citrónovou vôňou má silnú protivírusovú a protibakteriálnu aktivitu, ktorá napomáha pri liečení oparu (herpes). Ak ju užívame vnútorne, pomáha pri nervových problémoch a podráždenosti, najmä u detí. Ľudia trpiaci stavmi úzkosti a búšením srdca majú z medovky prospech, pretože pôsobí sedatívne a uvoľňuje nervovú sústavu. Z liehových výťažkov medovky sa vyrábajú veľmi žiadané lieky proti bolestiam hlavy, hypochondrii a hystérii. Je účinná proti nespavosti, melanchólii a depresiám. Inhalácia silice napomáha pri odkašlávaní a uvoľňovaní hlienu. Čerstvé pomliaždené listy prikladáme na miesta po uštipnutí hmyzom. Odvar z medovky je vynikajúci ako relaxačný kúpeľ. 


 
 Prírodne sypané čaje


Lapacho -pochádza z Brazílie, Argentíny a Paraguaya. Je to prírodný čaj z vnútornej časti stromu. Lapacho je výborný stimulátor imunitného systému. Používa sa pri astme, bronchitíde a infekčných chorobách, má protizápalové účinky a podporuje organizmus v boji proti rakovine. Kôra Lapacha obsahuje veľa železa, preto pravidelné pitie čaju z tejto kôry podporuje tvorbu červených krviniek. Lapacho zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách a aj ich počet čím zvyšuje kapacitu krvy na prenos kyslíka. Používa sa pri liečbe cukrovky,  pretože brzdí príjem glukozy v črevách a redukuje hmotnosť.Cistí pečeň , odvádza z tela jedy a toxické metabolity , posilňuje imunitný systém.Lapacho je veľmi silným antioxidantom , mierni bolesti hlavy , priaznivo pôsobí na nervozitu a kožné choroby.
-čaj nie je vhodný pre deti a tehotné alebo dojčiace ženy! 



Rooibos - je červený čaj.Má vysoký obsah vápnika a stopových prvkov.Je vhodný pre deti a športujúcu mládež.Flavonoidy v rooibose pôsobia ako antioxidanty a likvidujú voľné radikáli podmieňujúce vznik rakoviny , pôsobia pri srdcovo cievnych chorobách.Cervený caj znižuje hladinu cukru v krvi , chráni zuby , čistí pečeň , spomaľuje procesy stárnutia , neobsahuje kofeín a chráni imunitný systém.




 Eucalyptus - je mohutný rýchlo rastúci strom ktorý má veľký význam v liečiteľstve hlavne vdaka obsahu eucalyptového oleja. Pochádza z Austrálie a Malajzie kde tvoria veľkú časť lesov. Už odpradávna sa používa na zápaly , prechladnutia a astmu. Najúčinnejší je pri naparovaní kedy napomáha pri uvoľnení dýchacích ciest.Taktiež napomáha pri strese a depresiách a únave. Má silnú aromu , môže sa piť s medom.


 Pu-erh - zaraduje sa do skupiny čiernych čajov.Tento čaj je považovaný za najstarší čaj na svete.Jeho listy pochádzajú z čajových stromov ta-jie ktoré rastú v provincii Yunnan.Jeho chuť je zemitá ,jeho aroma je veľmi výrazná , má tmavohnedú farbu .Ako jediný z čiernych čajov sa môže piť aj večer nakoľko neobsahuje takmer žiaden kofeín .Pomáha veľmi účinne odbúravať tuk a znižuje cholesterol v krvi. Pu-erh prečisťuje krv a organizmus od škodlivýn a toxínov.Pôsobí priaznivo pri poruchách trávenia a na správnu trakciu žalúdka.Denná dávka tohto čaju sú 3 šálky ,pričom do jednej šálky dáme 1 čajovú lyžičku čaju a zalejeme vriacou vodou a necháme  cca 5min. vyluhovať. Môže sa kľudne zalievať na viac- krát.

White tea ( Biely čaj ) - veľmi lahodný čaj bez náznakov horkosti. Pochádza z číny a je veľmi oblúbený hlavne vdaka zdravému účinku na telo a organizmus človeka. Biely sa nazýva vďaka striebristo bielym chĺpkom nachádzajúcich sa na neotvorenom púčiku čajovníka, ktorý sa používa na výrobu najkvalitnejších odrôd (Silver Needle –Strieborná ihla).
Zo všetkých čajov obsahuje najmenej kofeínu a tým pádom má i najmenšie povzbudivé účinky. Avšak žiadny iný čaj neobsahuje toľko antioxidantov ako práve biely. Antioxidanty chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi a zabezpečujú spomalenie procesu starnutia buniek.
Svojou jemnosťou pozitívne prospieva pri už vzniknutej rakovine žalúdka a čriev, a má taktiež preventívny účinok pred týmito ochoreniami. Posilňuje tepny a cievy, znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čím zabraňuje kôrnateniu ciev a blokovaniu prietoku krvi. Ľudia, ktorí vypijú aspoň dve šálky bieleho čaju, majú väčšiu šancu prežiť srdcový kolaps. Jeho konzumácia (ako i konzumácia ostatných druhov) sa odporúča ľudom trpiacich na osteoporózu a artritídu. Zvyšuje totižto hustotu a pevnosť kostí. Má antibakteriálne a antivírusové schopnosti a hovorí sa, že biely čaj dokáže vďaka týmto účinkom dokonca zmierniť príznaky AIDS. Chráni pleť pred nadbytočnými lúčmi slnka, nadmerným stresom a svojimi regeneračnými účinkami ju zbavuje nedostatkov a malých poškodení. Tým, že znižuje hladinu cukru v krvi, zmierňuje príznaky cukrovky.Odporúča sa ochutenie bieleho čaju škoricou. Ide o vznešené spojenie, pôžitok pre Vaše chuťové bunky je zdvojnásobený, a to isté platí i o zdravých účinkoch čaju.



Green tea ( Zelený čaj ) - patrí do skupiny najsilnejších antioxidntov zo všetkých čajov. Má nesmierne množstvo blahodárnych účinkov na ludský organizmus. Medzi hlavné pozitíva tohto čaju je že účinne pôsobí pri liečení rôznych druhov rakoviny. Nakoľko zabraňuje tvorbe nových rakovinotvorných látok v organizme.Ak si nedokážete odoprieť kalorické jedlá,  zapíjajte ich poriadne zeleným čajom. Tento účinný antioxidant má skvelú vlastnosť – pomáha zabraňovať usádzaniu tukových buniek. Zelený čaj obsahuje epigalokatechín, ktorý, ako vedci dokázali, spomaľuje vstrebávanie tuku v črevách a tým predchádza obezite.To, že zelený čaj znižuje riziko úmrtia na rakovinu a kardiovaskulárne choroby, ako aj to, že trikrát zvyšuje účinnosť antibiotík, je vedecky dokázané už dávnejšie. Pri zalievaní tohto čaju treba davať pozor aby ste ho nenechali dlho luhovať , lebo pri dlhom luhovaní bude mať nepríjemne horkastú chuť . Preto je najlepšie ho luhovať maximálne 2 min.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára