piatok 2. marca 2012

Recepty

Moje recepty by som chcela venovať hlavne všetkým gazdinkám žijúcim v zahraničí, ktorým chýba kúsok našeho Slovenska...Ale myslím že každý si tu niečo nájde :) .
 

Niečo zo Slovenska :

Knedľa zo živého droždia : Potraviny - 3 hrnčeky múky, 1 vajíčko, štipka soli, 25g (1 kocka) živého droždia, pohár mlieka, 1 lyžica vody.
                                              Návod - V poháry zohrejeme v mikrovlnke mlieko aby bolo vlažné, do vlažného mlieka pridáme kocku droždia a miešame aby sa rozpustila.Medzitým si dáme do väčšej misy múku, soľ, vajíčko a pridáme mlieko s droždím ,aby bolo cesto vláčnejšie pridáme lyžicu vody..Z masy vymiešame cesto najlepšie s rukami, potom ho necháme v mise a prikryjeme s utierkou.Misu premiestnime na teplejšie miesto aby cesto rýchlejšie vykyslo.Cesto necháme kysnúť približne 1h.Ked je vykysnuté, rozdelíme ho na dve časti.Do hrnca dáme na spodok vodu a a  olejom alebo maslom vymastený parák alebo môže byť aj hustejšie sitko.Ked sa voda privedie do varu vložíme knedľu na parák  a prikryjeme pokrievkou.Varíme na pare 17 minút.Treba dať pozor aby sa vám nevyparila voda z hrnca.Po sedemnástich minutách knedľu vyberieme a vložíme daľšiu.A je to :)

Langoše zo stánku : Potraviny - 1kg hladkej múky, 0,5 l mlieka, 2,5 dcl kyslej smotany, 50 g živého droždia, štipka cukru, 1čl sòdy bikarbòny, soľ, cesnak.
                                   Návod - Z vlažného mlieka, cukru a droždia si urobím kvások (kvások vznikne ked všetko spolu zmiešaťe a počkáťe 5 minút). Potom kvások zmiešame s múkou, kyslou smotanou, sòdou bikarbònou, soľou a vypracujeme cesto.Cesto dáme odležať na 1h do chladničky.Z cesta poodeľujeme tkzv. buchty a necháme ich ešte 20 min kysnúť.Potom z buchiet začneme robiť placky tak aby stred bol najtenší a plochý a okraje hrubé a vysoké.Na panvicu si dám dostatok oleja, aby ked tam vložíme langoše plávali.Zohrejeme olej a začneme vyprážať.Vyprážame do rúžova a nakoniec potrieme cesnakovou polevou.

Cesnaková poleva : Postrúhame 2strúčiky cesnaku, 2 Pl oleja + 1dcl vody a poriadne posolíme.Langoše môžeme podávať bud  iba s cesnakovou polevou alebo kečupom a syrom alebo s kyslou smotanou a syrom alebo so všetkým dokopy.Dobrú chuť .

 Diabolský šalát a la Maru : Potraviny - 1 väčšia cibuľka, 1 šunka v črievku alebo točená saláma, 1 pretlak,3-4 zavárané uhorky, 1 konzerva hrášku, horčica, olej, ocot, majonéza, čili papričky alebo tabasco.
                                               Návod - Do malého hrnca si dám zohriať 1Pl oleja, 1Pl octu, 1Pl horčice, 1 a pol čl soli a čili.Privedieme k varu a pridáme pretlak.Ešte chvíľu povaríme a necháme vychladnúť.Medzitým si do misy nastrúhame na hrubom strúhaku šunku, nakrájame na drobno cibuľku a zavárané uhorky.Pridáme hrášok a všetko zmiešame dokopy a zalejeme vychladnutou zmesou pretlaku.Nakoniec pridáme majonézu a celé to poriadne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.A šalátik je pripravený..

Fazuľová  polievka : Potraviny - fazuľa, slaninka,  2 strúčiky cesnaku, 3-4 zemiaky, balenú koreňovú zeleninu, koreniny : majoránku, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, vegetu, soľ, bobkový list.
                                   Návod - Do vody dáme vopred 1deň namočenú fazuľu aby nebola tvrdá.Pridáme koreniny a bylinky, cesnak, plátky slaninky.Pováríme a pridáme koreňovú zeleninu a nakrájané zemiaky na kocky( jeden väčší zemiak si necháme na koniec na zahustenie, nakrájame ho úplne na drobno)ak by bola polievka málo hustá môžeme prípadne zahustiť múkou a vodou.Varíme približne 1h kým zelenina nie je mäkká.

Kuracie prsia v lístkovej roláde : Potraviny - 600g kuracích prs, 1 hotové lístkové cesto, soľ, kápia, šunka, plátkový syr, ľubovolný je aj syr niva, 1 vajíčko na potretie.
                                                       Návod - V prvom rade si vyvaľkáme na tenko lístkové cesto naňho naukladáme šunku, daľej si nakrájame na tenké filety kuracie prsia a poukladáme ich na šunku.Na kuracie prsia navrstvíme plátkový syr ja osobne dávam aj nivu.Na konec rolády dáme pásiky kápie a opatrne zrolujeme roládu.Potom ju opatrne prenesieme na maslom vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom.Dáme piecť na 170 C približne 50 minút.Podávame s ryžou a cviklou.

Piškotová nepečená torta : Potraviny - zavárané alebo čerstvé ovocie(môžu byť jahody, banány, ananás, broskyňe atd.) piškoty, 2x kyslá smotana, 2x vanilkový cukor, kakao, škorica je ľubovolná.
                                                Návod - Do misy naukladáme piškoty a na ne dáme ovocie.V hrnčeku si rozmiešame polovicu kyslej smotany s balíčkom vanilkového cukru.Potom s tým zalejeme piškoty a ovocie .Takto vrstvíme v rovnakom poradí, daľšiu vrstvu zalejeme druhou polovicou smotany ktorú sme zmiešali s kakaom.Posledná vrstva musí byť smotanová.Na koniec môžeme posypať jemne škoricou.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára