piatok 2. marca 2012

Kvety ,starostlivosť a škodcovia





Záhrada je tá najčistejšia ľudská radosť. Je najlepším osviežením ľudského ducha...


Oboznámim vás so starostlivosťou a pestovaním kvetov s ktorými mám vlastnú skúsenosť... Moje srdce si získali prevažne kvety s neodolateľnou vôňou..

1,Pluméria (Frangipani) -Táto exotická  rastlina pôvodom z Indie ,miluje svetlo a teplo.Kvety máju hrubé lupene prevažne s bielim okrajom a žltým stredom.Celý kvet vyzerá ako z vosku.Farebná škála je široká existujú rôzne hybridné odrody.Pluméria rastie ako ker a má tendenciu zhadzovať listy a jej kvety šíria príjemnú vôňu.Pestuje sa v črepníkoch v interiéry alebo exteriéry.Vyžaduje si každodenné postrekovanie listov s vodou,najlepšie ráno.Kedže má rada teplo bude najlepšie ak ju umiestnite na slnečné miesto.
Rozmnožovanie :
Je trošku zložitejšie nakoľko nie vždy sa uchytia všetky semená.Preto je najlepšie ak semienko zasadíte do zeme v malom kochlíku tak,že do zeme zasadíte len spodnú časť semienka a suchá časť bude trčať zo zeme .Ak je semienko zasadené treba kochlík postaviť na alebo ku radiátoru lebo semienka potrebujú teplo.Inak vám nebudú klíčiť.A ak už začne rásť mladá rastlinka treba ju nechať na radiátore až do výšky 20 cm koreňe potrebujú teplo.


2,Gardénia (Jasminoides) -Je to ker s bielymi kvetmi a neuveriteľnou vôňou.Z ktorej sa mimochodom robí množstvo parfémov a rôznych aromatických produktov.Kvety z tejto voňavej rastliny sa používajú najmä do svadobných kytíc .Jej pestovanie je obtiažnejšie zvlášť ak chcete aby kvitla.Kvitnúca gardénia je snom každého pestovateľa. Gradénia nemá rada priame slnko,preto je lepšie ak ju umiestnime do polotieňa.Vyžaduje veľkú vlhkosť a dostatočnú  zálievku.Substrát nesmie byť premočený ale ani príliš suchý.
Má rada pravidelné postrekovanie listov mäkkou vodou najlepšie daždovou .Pri presádzaní dajte pozor aby ste ju nepresadili do hlbokého črepníka.Kedže má krátke koreňe, je lepšie ju sadiť do nízkych kochlíkov  aby jej zbytočne nehnily  koreňe.Prospieva jej aj ak ju budete raz za čas postrekovať olejovým sprejom,jej listy budu lesklé a krásne zelené.Tento sprej sa dá zohnať v každom kvetinárstve.Len dajte pozor na kvety lebo by sa na nich mohli vytvoriť fľaky!Ak chcete aby bola vaša gardénie bohatšia musíte ju zastrihávať. A to tak že jej odstrihnete konárik vždy nad dvomi listami,ona vám potom vyžene daľšie konáriky z listov.
Rozmnožovanie :
Dá sa rozmnožovať odrezkami alebo mladými výhonkami.Ak zvolíte odrezky tak ju odstrihnite tak,aby mala minimálne 10cm dlhú stonku bez listov tú potom ponorite do vody .Koreňe púšťa pomaly niekedy aj dva mesiace.Vodu v nádobe treba pravidelne meniť a mala by byť na svetlom teplom mieste.     




3,Orchidea (Phalaneopsis) -Je to jedna z najčastejšie pestovaných orchydeí.Táto kráľovná všetkých rastlín pochádza z juhovýchodnej Azie ale ani u nás nie je novinkou.Orchidea potrebuje pozornejšie pestovanie a starostlivosť,čo sa týka zálievky mala by sa zalievať len raz do týždňa a to tak,že celý kochlík postavíme do nádobky a zhora prelejeme koreňe vodou a celý kochlík potom ešte necháme postavený vo vode minimálne hodinu.potom celý kochlík vyberieme z vody a dáme naspäť na tanierik.Orchidea musí mať priesvitný kochlík, aby koreňe mali svetlo.Tak isto ju musíme dať na svetlé miesto ale nie na priame slnko .Každý deň jej treba kropiť listy vodou ale dajte pozor aby sa voda nedostala do srdca čiže stredu orchidey!Po odkvitnutí treba orchideu vybrať z kochlíku, vysypať zem a obstrihať odhňité a suche koreňe.Potom ich treba prepláchnuť vodou a orchideu vratiť späť do priesvitného kochlíku a zasypať zeminou určenou na orchideje.Nakoniec orchydeu zastrihneme nad tretim očkom odkiaľ bude neskôr vyhánať dalšie výhonky.Po dvoch týždňoch sa budeme môcť tešiť na nové výhonky.



4,Jazmín Madagaskarský (Stephanotis floribunda ) - Tento druh jazmínu je večne zelená, drevinatá liána pochádza z Peru a Madagaskaru.Má rada svetlé ale nie slnečné miesto.V dobe ked  kvitne nepostrekovať listy lebo zožltnú a začnú opadávať.Kvety kvitnú v zhlukoch po 5-7 kvetov a príjemne voňajú.V lete potrebuje výdatnejšiu zálievku a každoročne presádzať do väčšieho kochlíka.Listy má kožovité a tmavo zelené.Treba si dať pozor pri zalievaní tejto rastliny aby je nezostávala po zálievke prebytočná voda v miske.
Rozmnožovanie :
Rozmnožujeme výhonkami z minulého roku.Odrezky posadíme do zmesi zemi,rašeliny a piesku a dáme na teplé miesto.


5,Cyklamén (Cyclamen purpurascens) -Cyklamén pôvodom z oblasti Balkánu a stredozemného mora je ako jedna z mála rastlín mrazuvzdorná.Alebo aspoň ako jedna z mála odoláva aj nízkym teplotám.Cyklamény delíme na tri veľkosti mini,midi a grand.Rozlišuje sa podľa veľkosti kvetov.Taktiež nie všetky druhy cyklaménu voňajú.Cyklamén purpurascens je voňavý cyklamén.Jeho vôňa je silná a výrazná.Cyklamén potrebuje výdatnú zálievku a svetlé ale nie slnečné miesto!Uplne vyhovujúci je polotieň.Presádzame podľa potreby raz za tri roky,čím väčší kochlík bude mať tým bohatšie bude rásť.
Rozmnožovanie : 
Môže sa rozmnožovať výsevom semien alebo oddelením hľúz zo starších rastlín v období kľudu.Po výseve semien sa mladé rastlinky objavia do 4-6 tyždnov.


  


6,Hyacint ( Hyacinthus) -Ich pôvod má korene v Azii.Hyacint patrí k jedným z najoblúbenejších cibuľových rastlín.Sú odolné voči mrazom a ich veľkosť je okolo 25-30cm .Kvitnú od februára do apríla a voňajú silnou ale príjemnou vôňou jari.Po odkvitnutí sa odstrihne zvyšok kvetu a ked zožltnú listy tak ich odstrihneme a zostane len cibuľka ktorá sa aj s črepníkom odloží do chladnej miestnosti do budúceho roka.
Rozmnožovanie :
Dcérskymi cibuľkami .


7,Sundavila (Sundavilla) - Vyskytuje sa hlavne v číne, je to lianovitá popínavá rastlina.Je nenaročná na pestovanie potrebuje pravidelnú zálievku aby jej substrát nepreschol.Dorastá do výšky až č metrov.Najlepšie urobíte ak jej urobíte z palíc rebrík alebo mriežku aby sa mala po čom ťahať.Kvitne od apríla do prvých mrazov.V zime ju treba zazimovať aby nezmrzla.Z vlastnej skúsenosti som ju pred zimou zostrihala na 10cm vysoké  stonky a zakryla som kochlik igelitovým sáčikom aby korene nezmrzli .Na jar stonky vyženú nové výhonky a rastlina bude pevnejšia.Má rada polotieň ale aj na slnečnom mieste sa jej bude dariť.
Rozmnožovanie :
Rozmnožujeme odrezkami ktoré potom dám do vody .Vodu pravidelne meníme a po dvoch troch týždňoch výženie korienky potom zasadime do zmesi rašeliny,zeme a trochu piesku. 


8,Kladivnik ( Cestrum Nocturnum ) - Tkazvaný chvejúci sa krík alebo nočná dáma .Patrí medzi stále zelené kríky . Dorastá do výšky 4m , listy sú pozdlžne 20cm dlhé . Kladivník pochádza zo subtropickej Ameriky. Pokiaľ Kladivník nekvitne je stále zelený nevýrazný s hrubým drevnatým kmeňom.V období august -september začína kvitnúť. Kvietky Kladivníka sú malé žlté a cez deň zatvorené nenápadné. Ked  sa  však zotmie kvietky sa otvoria a krásne voňajú sladkou jasmínovou vôňou. Potrebuje každodennú výdatnú zálievku a pokiaľ nekvitne tak treba aj postrekovať listy vodou. Na zimu začnú listy opadávaťa po odkvitnutí zostanú na kríku len drobné bobulky - semienka. Miluje svetlo sa slnko.
Rozmnožovanie : Rozmnožuje sa drobnými bobulkami , ktoré sú v období rastu na kríku najskôr zelené , potom zožltnú a nakoniec zčernajú a začnú postupne opadávať vtedy je ich potrebné zasadiť.

Choroby a škodcovia

Ja Vám teraz skúsim poradiť ako sa zbaviť otravných  záškodníkov na vašom balkone , záhrade alebo v izbe.Poradím vám ako si pripraviť správny postrek doma , na niektorých škodcov však niekedy treba použiť aj chemické prostriedky , ktoré vám určite poradia v každom dobrom záhradníctve.

Múčňatka - je biely povlak na listoch rastlín pripomínajúci múku. Mne sa objavila len na ružiach a ak mám pravdu povedať je veľmi zložité , skoro až nemožné sa jej zbaviť.Skúšala som všeličo , ale nič nepomáhalo.Riešila som to postrekovaním rôznymi prostriedkami a odstraňovaním napadnutých listov. Takže v tomto prípade treba odstrániť napadnuté listy a kúpiť chemický postrek napr : * Baycor 25 WP, * Bayleton 5 WP alebo 25 WP   pokiaľ si nezakúpite chemický postrek môžete sa múčnatky zbaviť na nejakú dobu ked si pripravíte postrek zložený z vody a soli.Treba striekaťpár dní pravidelne najlepšie večer.


Vošky - patria medzi najrozšírenejších škodcov pestovaných rastlín. Cicaním rastlinných štiav poškodzujú asimilačné orgány, oslabujú rastlinu a navyše prenášajú aj nebezpečné vírusové ochorenia. Okrem toho vylučujú veľké množstvo medovice, ktorá je živnou pôdou pre rôzne druhy čerňoviek.N tento druh škodcov mi zabral postrek : voda , mydlo alebo jar na riad a trocha sava.Túto zmes je najlepšie si pripraviť do striekacej flaše v pomere 3/4 vody trošku jary a deci sava. Treba postrekovať minimálne 3-4 dni kým vošky nezmiznú.Chemický postrek napr : * Basudin 600 EW, * Pirimor 25 WG

Červce - je to hmyz malých rozmerov , nájdeme ich na spodnej strane listov izbových a balkónových rastlín.Listy sa sfarbujú do hnedo-žlta , pretože červce sa živia vycucávaním štiav z listov rastlín. Zároveň sa na nich tvorí povlak podobný pavučine. Červce ohrozujú rastlinu hlavne počas suchého a horúceho počasia.
Nevysádzajte rastliny na extrémne suché a horúce miesta, napríklad k južným múrom. Pri napadnutí aplikujeme opakované postreky prípravkami: Applaud 25 WP, Basudin 600 EW, Ultracid 40 WP, Talstar 10 EC. Keďže ich telo je pokryté ochrannou vrstvou, do postrekovej kvapaliny sa odporúča pridať aj zmáčadlo, napr. Citowett. Prípravky treba striedať. Tohto škodcu spozorujete väčšinou neskoro, preto sa odporúča preventívne v uvedenom období postrekovať prípravkom proti červcom.
Biologická ochrana - chrobák Cryptolaemus montrouzieri.Z domácej výroby postrekov mi zabralo : voda olivový olej a kvapka jari .Olivový olej sa odporúča hlavne preto ze ak sa dostane olej na listy rastliny jej rastlinné bunky sa uzatvoria a červce nemôžu nadaľej vycuciavať šťavu a následne zahynú.Vtedy ich treba vlhkým vatovým tamponom alebo servítkou odstrániť .

Smútivka : Vajíčka smútivky sa zväčša nachádzajú v substráte, ktorý si prinesieme domov z obchodu. Po vysadení rastliny zalejeme a do 3 dní sa objavia lietajúce mušky. Ich larvy sú veľmi žravé a rastliny doslova zjedia za pomerne krátku dobu. Bojovať proti smútivke sa nedá. Umrie vtedy, keď substrát vyschne. Rastliny by sa museli vybrať, ale už s rizikom, že vajíčka sú v zemine, ktorá obalila korene a po vysedení do správneho substrátu sa objavia opäť.Ak  už máme smútivku nasťahovanú v črepníkoch, hrozí nám, že sa udomácni i v ostatných zatiaľ nenapadnutých... Za pokus stojí i použitie prípravku CYPER 0,5 EM. Ide o insekticídny prípravok na ničenie obťažujúceho lietajúceho a lezúceho hmyzu v domácnostiach. Prípravok použijeme podľa návodu na postihnuté črepníky - do dvoch dní by sme mali mať po neželaných hosťoch.Z domácich receptov stojí za vyskúšanie strčiť do kochlíku do zeme cesnak alebo kus banánovej šupky .

Molica skleníková : nazývaná bielou muškou, je najznámejším škodcom balkónových a izbových rastlín. Dá sa pomerne ľahko zistiť, pretože ak sa dotkneme napadnutých rastlín, dospelé molice z nich húfne odlietajú. Škodí nielen cicaním rastlinných štiav, ale aj vylučovaním sladkých lepkavých štiav (medovica), ktorými znečisťuje nižšie položené listy. Neskôr sa na znečistených listoch objavujú čerňovky , ktoré kazia nielen vzhľad, ale obmedzujú aj asimiláciu napadnutých rastlín. Najobľúbenejšími hostiteľmi molice skleníkovej z okrasných rastlín sú fuksia, muškát a ibištek.Ihneď po zistení škodcu treba napadnuté rastliny minimálne trikrát v 5-dňových intervaloch ošetriť prípravkami:* Applaud 25 WP   * Basudin 600 EW .Doma si môžeme vyhotoviť postrek zloťený z  : vody octu a jary .Treba pravidelne postrekovať poprípade odstrániť napadnuté listy a časti rastliny.


Zatiaľ toľko z mojej záhradky rastlín na prezentáciu by som mala ešte veľa
 ale miesta je málo :) Mám plno skúseností s pestovaním rôznych druhov kvetov tak ak budete mať akékoľvek otázky z tejto oblasti tak ma kontaktujte a určite vám poradím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára